Blog Tentrom

Drumul copertinelor din Antichitate până în zilele noastre

Drumul copertinelor din Antichitate până în zilele noastre

Cine nu s-a bucurat măcar o dată de umbra oferită de o copertină, cine nu s-a adăpostit de ploaie sub aceasta sau nu a admirat, chiar și în trecere, aerul elegant pe care îl oferă unei fațade? Copertinele au devenit parte a peisajului urban, dar și a celui rural, datorită funcționalității și aspectului lor plăcut, dar credem că potențialul lor încă nu a fost explorat în totalitate. De aceea vrem să-ți prezentăm câteva lucruri interesante despre istoria acestora, despre ce pot face și cum îți pot îmbunătăți calitatea vieții.

Scurtă istorie a copertinelor

Parcursul lor prin istorie a început odată ce oamenii au înțeles că pot folosi piei de animale pentru a se proteja de razele soarelui și capriciile vremii. Mai apoi, în Egiptul Antic, precursoarele copertinelor de astăzi permiteau oamenilor să se bucure de artă în ciuda soarelui năucitor, fiind folosite pentru a acoperi scenele teatrelor. Colosseumul, marea arenă de luptă oferită romanilor cadou, a determinat oamenii să-și acopere ferestrele cu materiale textile îmbibate în apă pentru a ține praful la distanță pe durata construcțiilor. Numite velarium, aceste străbunici ale copertinelor au fost apoi folosite și pentru a acoperi Colosseumul, protejând spectatorii de soare.
Cel mai vechi prototip al unei copertine moderne a fost dezvoltat în secolul al XVII-lea, în Olanda, iar în secolul al XIX-lea, acest sistem de umbrire a devenit foarte popular în Nordul Americii.

!! Fun fact: Putem spune că, spre deosebire de alte produse de umbrire, copertinele au și o pseudo carieră în industria filmelor. În filmul său din 1983, Project A, personajul jucat de Jackie Chan trece prin două copertine după ce sare de la înălțime pentru a scăpa de atacatori. Iar în varianta din 2019 a filmului Disney, Aladdin, acesta scapă de autorități sărind de pe o copertină pe alta.

Copertinele și micile plăceri ale vieții

În prezent, copertinele rămân unele dintre cele mai populare soluții de umbrire, fiind eficiente și ușor de întreținut. Acestea opresc până la 94% din razele soarelui și 77% din căldură, păstrând în interiorul locuinței o temperatură cu până la câteva grade mai mică față de cea din exterior. Astfel, te poți bucura de răcoarea propriei locuințe, de costuri reduse la energie, nemaifiind nevoie să folosești aerul condiționat la fel de des, dar și de o soluție de umbrire prietenoasă cu mediul, în timp ce casa ta rămâne luminată și răcoroasă, iar tu ești protejat de acțiunea dăunătoare a razelor ultraviolete.

Poate lucrezi de acasă și te simți adesea epuizat de simplul fapt că te afli între aceiași patru pereți, iar de fiecare dată când îți dorești să-ți muți biroul pe balcon sau în fața casei, căldura sufocantă sau vremea capricioasă te opresc din a-ți duce planul la bun sfârșit. Sau poate-ți dorești un loc destinat relaxării, unde îți poți reîncărca bateriile, poți asculta ploaia liniștit și poți privi stelele alături de cei dragi…

O copertină îți oferă șansa să te bucuri de o atmosferă unică, să te bucuri de toate aceste scenarii și să vezi care dintre ele ți se potrivește cel mai bine. E un pas mic pentru fațada ta, dar un pas mare pentru calitatea vieții tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *